Tips til eiere

Dersom en eier en gammel Commodore, må en forvente at komponenter svikter, nå som det er flere tiår siden utstyret ble produsert. Mange komponenter for lengst har passert sin forventede levetid. Kort sagt, det er ikke så dumt å ha en elementær forståelse for elektronikk hvis en bruker en gammel datamaskin. De fleste delene på en C64 er fortsatt hyllevare, med unntak av de chippene som er spesifikke for maskinen. Dermed er det håp for en maskin, selv når den ikke starter eller oppfører seg merkelig. Det som står på denne siden, gjelder også elektronikken i annet utstyr, f.eks. i diskettstasjoner og printere. Dette gir et inntrykk av hva som kan være lurt å gjøre, og inneholder ikke detaljforklaringer.

Jevn romtemperatur, unngå fukt og sollys

Mye kan gjøres for å forlenge levetiden på slikt utstyr. En av de viktigste faktorene er temperaturen. Endringer i temperatur innenbærer bl.a. at de mikroskopiske lederne og komponentene inni chippene utvider seg (varme) og trekker seg sammen (kulde), temperatursvingninger river og sliter i dem. Ikke sett Commodoren i garasjen, der det er heit på sommeren og frost på vinteren. Slikt bør lagres i relativt jevn romtemperatur, og du bør unngå fukt. Direkte sollys på plasten innebærer at den gulner over tid. Det er mulig å reverse gulningen, men det innebærer sterke kjemikalier og mye arbeid. Det finnes deksler man kan sette over maskinene for å unngå gulningen når de ikke brukes.

Rengjøring

I årenes løp samler det seg støv inni maskinene, og dette kan bli et problem. Du bør plukke en C64 fra hverandre forsiktig og holde orden på hvilke skruer som skal hvor. Skru løs hovedkortet, blås det med trykkluft fra en kompressor eller luft-på-boks. Sørg for å blåse i begge retninger i alle kontakter.Hvis du åpner en maskin som har pappdeksel på innsiden, fjerner du det. Dekslene skal skjerme for elektromagnetisk forstyrrelse, men hindrer i stedet kjøling og har liten eller ingen effekt som støyskjerming (skriver Ray Carlsen et sted). Du kan bruke «blåsprit» eller liknende og en tannbørst til å pusse alle kontaktflater i alle kontakter, oversiden og undersiden. Smuss på hovedkortet kan vaskes bort med en litt fuktig klut, eventuelt pusses bort med blåsprit eller f.eks. Electronics Cleaner (Clas Ohlson, med isopropylalkohol). Tastaturer må også renses av og til, og det er en rigid prosess, som jeg vil forklare i en egen bloggpost.

To be continued…