Linux: Google Chromecast og brannmur

Denne posten gjelder linux-PC-er som benytter seg av UFW-brannmuren, f.eks. Debian og Ubuntu. Selv fikk jeg dette problemet i Debian 10.

Problem og diagnose: Chromecast virker ikke
Hvis du har problemer med å spille av Chromecast fra en Linux-PC som bruker brannmuren UFW, er det mulig at det nettopp er brannmuren som forårsaker problemet. Dette tester du enkelt med å deaktivere brannmuren:

ufw disable

Deretter prøver du på nytt å caste fra f.eks. VLC eller Gnomecast. Hvis Chromecast fungerer når brannmuren er slått av, har du et helt klart et brannmurproblem. Nå som diagnosen er på plass, kan vi aktivere brannmuren igjen:

ufw enable

Selvfølgelig kan man deaktivere brannmuren hver gang man skal caste, og skru den på igjen etterpå, men det innebærer plunder hver gang, og plunder er kjipt.

Saken er den at Chromecast ikke virker med mindre spesifikk trafikk tillates å passere brannmuren. Hvordan fikser vi det? Først og fremst må du sørge for at Chromecast tildeles en fast IP-adresse i nettverket ditt. Dette kan du gjøre i innstillingene for ruteren din ved å knytte IP-adressen til Chromecasts unike MAC-adresse (sjekk manualen for ruteren din).

Løsning (i terminal)
Når Chromecast har fått fast IP på nettverket, kan du legge til to regler der du erstatter de røde ip-adressene med de som er korrekte i ditt nettverk (192.168.1.40 under er ip-adressen til Chromecast; 192.168.1.2 er ip-adressen til maskinen du konfigurerer):

ufw allow from 192.168.1.40 to 192.168.1.2
ufw allow from 192.168.1.40 to 239.255.255.250

Løsning (GUFW)
Dette kan også gjøres i brannmurgrensesnittet GUFW, som er en enkel måte styre brannmuren UFW på. Denne løsningen krever også at Chromecast har fast ip-adresse på lokalnettet. Det er mulig du må installere GUFW før du setter igang. I Debian og Debian-baserte distroer kan du bruke kommandoen:

apt install gufw 

Når dette er gjort, sjekker du at de generelle innstillingene i GUFW er som dette:

Du går inn under fanen «Regler» og legger til en regel. Klikk +-tegn og gå inn under fanen «Avansert».

Du må bytte ut ip-adressene «Fra:» og «Til:» med det som er korrekt på ditt nettverk. Fra-adressen skal være Chromecast-dingsens adresse og til-adressen er ip-en til den maskinen du konfigurerer. Når du er ferdig trykker du på «Bruk». Regelen tillater trafikk fra Chromecast til linuxboksen din.

Deretter legger du til enda en regel som skal se slik ut, og der du KUN endrer fra-adressen til den som Chromecast har på ditt nettverk. Til-adressen må stå som på bildet.

Når du har aktivert begge regler, skal du kunne sende til Chromecast fra linux-PC-en din!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *