Gamle tastaturer: når rengjøring ikke hjelper

+4Når gamle Commodore-tastaturer reagerer for tregt, fungerer det som regel å rengjøre dem grundig, men dessverre ikke alltid.

Commodore Plus/4 er kjent for å få lite responsive tastaturer, og det kan jeg bekrefte etter å ha kjøpt en slik maskin. Rengjøring hadde rett og slett ingen effekt. Noen taster måtte hamres på før de reagerte — mye brukte taster som [RETURN] og [SPACE]. Tasturet på Plus/4 er forresten forholsvis likt det på C128, dvs. tastemekanikken og den strømledende gummien. Men jeg har ennå ikke opplevd et liknende problem med C128.

Problemet har visstnok sammenheng med at den strømledende gummien mister ledeevne over tid, og da kunne man tenke at alt hp er ute, but I will never surrender! Jeg fant noen poster om folk som hadde dekket gummien med strømledende lag av ulike slag.

Jeg bestilte en penn med en strømledende nikkelbasert smørje fra Elfa Distrelec.  Pennen ser slik ut:

NickelConductivePen

Jeg dekket gummien på undersiden av de tastene som ikke ville reagere, ved hjelp av denne pennen. Den krever at man skviser den strømledende væsken forsiktig ut av pennetuppen.

elpennimpraktik

Selvfølgelig kunne jeg ha dekket alle tastene med denne sølvglinsende guggen, men jeg ser ingen poeng i å reparere taster som virker.

tastmedoguten

Jeg har testet denne Plus/4-maskinen, og den fungerer nå strålende. Derfor kan jeg anbefale denne metoden med strømførende penn, men med visse forbehold.

Ikke vet jeg om det strømførende laget jeg har påført, kan begynne å flasse over tid… I så fall kan alskens merkelig oppførsel forventes! Gjr dette på eget ansvar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *